De ambtenaar van Buitenlandse Zaken die voor Rusland zou hebben gespioneerd, heeft in totaal 90.000 euro ontvangen. Dat heeft de officier van justitie gezegd op een pro-formazitting bij de rechtbank in Den Haag.

Raymond P. zou tussen januari 2005 en maart 2012 duizenden euro's per jaar hebben ontvangen voor het doorspelen van vertrouwelijke informatie. Justitie doet nog steeds onderzoek.

Direct gevolg

In totaal zijn inmiddels 450 vertrouwelijke documenten gevonden die P. zou hebben doorgespeeld. De inhoud van die stukken wordt onderzocht. Wel zei de officier van justitie dat er onder meer een veiligheidsplan van de Nederlandse ambassade in Chili is gevonden.

De ambtenaar werd in maart opgepakt. De 60-jarige man uit Den Haag zou zijn informatie aan een Russisch echtpaar in Duitsland hebben verkocht.

Het echtpaar zou voor de Russische buitenlandse inlichtingendienst SVR werken. De man en de vrouw werden vorig jaar aangehouden. Hun arrestatie zou een direct gevolg zijn geweest van de aanhouding van tien Russische spionnen in de Verenigde Staten in de zomer van 2010.

STER reclame