De beheerder van het beroemde molengebied van Kinderdijk zit in de financiële problemen. De Stichting Werelderfgoed Kinderdijk heeft een tekort van 9 ton.

Er is volgens de stichting geen sprake van financieel wanbeleid, er zijn wel "verkeerde keuzes" gemaakt. Zo is een aantal projecten uiteindelijk niet doorgegaan. Ook de restauratiekosten van vijftien van de negentien molens werden niet volledig gedekt door de giften die aan de stichting zijn gedaan.

Er dreigt nu een faillissement, maar de stichting hoopt nog een geldschieter te vinden die eenmalig geld in de molens wil steken. Ook gaan de toegangsprijzen omhoog. Die waren volgens de stichting "te laag om uit de kosten te komen".

Garantstelling

De molens van Kinderdijk worden half juni voor het symbolische bedrag van één euro verkocht aan de gemeente Nieuw-Lekkerland. De gemeente staat vanaf dat moment voor een miljoen euro garant bij de bank.

Met de garantstelling, een geldschieter en duurdere toegangskaartjes denkt de stichting in de toekomst wel aan alle verplichtingen te kunnen voldoen.

De molens van Kinderdijk staan sinds 1997 op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

STER reclame