NOS NieuwsAangepast

Centrale rol wijkverpleegkundigen

Wijkverpleegkundigen moeten een belangrijkere rol krijgen in de verzorging van mensen thuis. Een proefproject, waarin verpleegkundigen een centrale rol hebben, wordt landelijk doorgezet.

Dat maakte minister Schippers bekend in het Radio 1 Journaal. Dit levert een forse kostenbesparing op.

De hoogopgeleide verpleegkundigen kunnen in het nieuwe systeem zelfstandig doorverwijzen naar een arts of maatschappelijk werk, terwijl ze nu vaak alleen binnen de eigen organisatie kunnen doorverwijzen.

De patiënt krijgt nu nog meestal verschillende hulpverleners over de vloer. Een verpleger helpt met de verzorging, terwijl een ander schoonmaakt en weer een ander helpt met douchen.

In het nieuwe systeem moet dat worden gedaan door een wijkverpleegkundige.

Kostenbesparing

De verpleegkundigen kunnen verpleegkundige handelingen uitvoeren, maar ook helpen met een psychisch probleem.

Bovendien mogen de verpleegkundigen hun tijd zelf indelen, terwijl nu per taak vaststaat hoeveel minuten ze eraan mogen besteden.

De wijkverpleegkundigen leveren een kostenbesparing op van 18.000 euro per verpleegkundige per jaar. Dat komt vooral doordat andere duurdere zorg niet meer nodig is; de coördinerende wijkverpleegkundige werkt preventief voor ziekenhuiszorg en verpleeghuiszorg.

Positief

Het ministerie van Volksgezondheid heeft het proefproject de afgelopen vier jaar gefinancierd. Landelijk werden 350 wijkverpleegkundigen ingezet, onder meer in Noord-Brabant.

Patiënten, zorgaanbieders en het ministerie zijn positief over het project.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl