1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS NieuwsAangepast

GroenLinks wil openheid overheid

GroenLinks wil dat de overheid meer informatie openbaar maakt. De partij presenteert daarom vandaag een initiatiefwetsvoorstel om de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) te vernieuwen.

Als voorbeelden noemt GroenLinks meer openheid over mislukte ict-projecten als de vingerafdrukkendatabank of openheid over grote infrastructurele projecten zoals de aanbesteding van de hsl-spoorlijn.

In het initiatiefwetsvoorstel staat dat alle met publiek geld gefinancierde publieke diensten open en transparant worden. Er komt een onafhankelijke informatiecommissaris die toezicht houdt op de openbaarheid.

'Te veel geheim'

GroenLinks wil dat openbaarheid de regel wordt. Informatie moet sneller digitaal beschikbaar worden, zodat iedereen alles makkelijk kan vinden in een register.

Volgens Kamerlid Mariko Peters, die het voorstel presenteert, blijft nog te veel informatie geheim.

"Nederland scoort qua transparantie van bestuur matig op de internationale ranglijsten. In een democratische samenleving in het digitale tijdperk moeten burgers en bedrijven 24/7 mee kunnen doen. De politiek heeft niet alle oplossingen en doet niet automatisch alles op de beste manier. Een transparante overheid maakt de samenleving slimmer en sterker."

Uitzonderingsgevallen

In de bestaande wet zijn er volgens GroenLinks te veel uitzonderingsgevallen opgenomen, die het mogelijk maken om gegevens achter te houden.

Ook kan het erg duur zijn om via de Wob aan informatie te komen. De huidige Wob stamt uit 1980 en is in 1991 herzien.

GroenLinks hoopt dat het initiatiefwetsvoorstel het komend najaar wordt behandeld door de Raad van State en de Tweede Kamer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl