Diamanten jubileum Elizabeth

Aangepast op

In Groot-Brittanniƫ wordt de komende vier dagen gevierd dat koningin Elizabeth zestig jaar op de troon zit. Vanwege het diamanten jubileum is de koningin vandaag bij de Epsom Derby, een belangrijke paardenrace. Mezzosopraan Katherine Jenkins uit Wales zal er het volkslied zingen.

Elizabeth is 86 jaar oud en werd in 1952 als 25-jarige koningin van het Verenigd Koninkrijk. Ze is daarmee de oudste vorst die ooit over het koninkrijk heeft geregeerd. De langstregerende vorst uit de Britse geschiedenis is nog altijd koningin Victoria met 63 jaar en zeven maanden.

Botenparade

Zondag is er een botenparade op de Theems. Meer dan duizend oude en moderne boten doen eraan mee, waaronder tien schepen met orkesten en koren. De koningin vaart zelf op een speciaal gedecoreerde koninklijke galaboot. Langs de oevers van de Theems worden een miljoen toeschouwers verwacht.

Op maandag is er voor Buckingham Palace een jubileumconcert dat wordt georganiseerd door de BBC. Onder de artiesten zijn Shirley Bassey, Elton John, Paul McCartney, Jessie J en Ed Sheeran.

Rijtoer

De jubileumfestiviteiten worden dinsdag afgesloten met een dienst in St Paul's Cathedral. Daarna is er een rijtoer door Londen naar Buckingham Palace waar de koningin en haar familie op het balkon zullen verschijnen.

Lees ook '60 jaar koningin Elizabeth: een tijdlijn'