NOS NieuwsAangepast

Caesar roofde Lage Landen leeg

Julius Caesar heeft op zijn veldtochten door de Lage Landen grote hoeveelheden goud meegeroofd. Dat blijkt uit onderzoek naar acht Keltische goudschatten die in België en Zuid-Nederland zijn gevonden.

Volgens de onderzoekers was er nog niet eerder uitgebreid onderzoek gedaan naar de recentelijk gevonden schatten. Samen werden daarbij ruim 500 munten en verschillende gouden sieraden als kettingen en armbanden gevonden, onder meer in Maastricht en het Belgische Thuin.

Ambiorix

Het blijkt dat de schatten op twee momenten in de grond zijn verborgen voor de oprukkende Romeinen: aan het begin van de jaren 50 voor Christus en aan het einde van dat decennium. Dat valt precies samen met twee veldtochten van de Romeinse veldheer, namelijk de verovering van het toenmalige Gallië en de opstand van Ambiorix.

De munten waren veelal geslagen met verschillende muntstempels, waaruit de onderzoekers afleidden dat er een enorme hoeveelheid goud moet zijn geweest in de Lage Landen. Met elke stempel werden minstens duizend munten geslagen. Er zouden dus honderdduizenden munten moeten zijn geweest, terwijl er maar 500 werden gevonden.

Oorlogsbuit

Na de Romeinse aanvallen is er van de rijkdom weinig over. "Bij latere vondsten treffen we eigenlijk alleen koperen en zilveren munten aan", legt onderzoeksleider Nico Roymans uit. "De goudschatten waren de verborgen restjes die de Romeinen over het hoofd zagen."

Roymans zegt dat de oorlogsbuit van Caesar al bekend was uit geschreven bronnen. "Zijn biograaf Suetonius schrijft dat hij zo veel goud mee terug nam naar Rome dat de prijs ervan kelderde. Eerst was dat 4000 sestertiën per pond, later slechts 3000."

IJzeren slingerkogels

In de loop van het onderzoek ontdekten de onderzoekers ook terloops de plek waar een belangrijke veldslag plaatsvond, een versterkte nederzetting van het Aduatuci-volk. Op die plek werden naast drie goudschatten ook ijzeren slingerkogels gevonden die de Romeinen gebruikten bij het beleg van de vesting.

De nederzetting, ten westen van het huidige Namen, werd door Caesar ingenomen in 57 voor Christus. Ruim 50.000 inwoners werden in slavernij afgevoerd.

"We denken bij de Romeinse veldtochten altijd aan de civilisatie die het heeft gebracht, maar dit laat een heel andere kant van het verhaal zien: genocide, goudroof, slavernij."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl