Koningin Beatrix en premier Rutte zijn dit weekend op de Bilderbergconferentie, die wordt gehouden in het Westfield Mariott hotel in Chantilly in de Amerikaanse staat Virginia. Andere Nederlanders die zijn uitgenodigd, zijn D66-partijleider Pechtold, hoogleraar Scheffer en Unilever-topman Polman.

Op de conferentie zijn uit de hele wereld zo'n 136 genodigden uit de politiek, de financiële wereld, wetenschap en media aanwezig.

De Bilderbergconferentie is al jaren met geheimzinnigheid omgeven. Wat er besproken wordt, blijft geheim. Volgens de website is Bilderberg een "klein, flexibel, informeel en off-the-record internationaal forum'.

Gastenlijst

De gespreksonderwerpen zijn ook niet bekend, maar uit de gastenlijst kan opgemaakt worden waar het dit weekend mogelijk over gaat.

Zo zijn er vijf Turkse genodigden: twee topmannen uit het bedrijfsleven, een professor internationale betrekkingen, de hoofdredacteur van de krant Hürriyet en de minister van Economische en Financiële Zaken.

Ook zijn er genodigden uit Griekenland: een oud-minister en professor Internationale ontwikkeling en Economie, de topman van een groot cement-bedrijf en de voorzitter van een organisatie voor Europees- en buitenlands beleid .

Griekenland en Turkije zijn 'oude vijanden' maar in de huidige crisis heeft Griekenland juist de hulp ingeroepen van het Turkse bedrijfsleven en de Turkse overheid.

Bankenwereld

Het gaat ongetwijfeld ook over de wereldeconomie. Veel genodigden komen uit de Duitse, Canadese, Britse, Spaanse, Portugese, Oostenrijkse en Amerikaanse bankenwereld. Er staat ook een paar ministers van Financiën op de gastenlijst, maar niet de Nederlandse minister De Jager.

Ook Goldman Sachs zit aan tafel, de Amerikaanse zakenbank die beschuldigd wordt van misleiding van Europese banken en overheden. De bank is vertegenwoordigd door de bestuursvoorzitter van Goldman Sachs International in Ierland, de hoogste baas van de wereldwijde divisie Goldman Sachs Groeimarkten en door de president van de Wereldbank, de voormalige baas van Goldman Sachs.

Op de gastenlijst prijken dit jaar verder de namen van Henry Kissinger, Neelie Kroes, de voormalige Russische schaker Kasparov en de Belgische prins Filip.

Netwerk

Pechtold is uitgenodigd door een lid van het organiserend comité de Nederlander Halberstadt. Er wordt gezegdat dat koningin Beatrix grote invloed heeft op het uitnodigingsbeleid. Beatrix geeft zo Nederlanders een kans om via de Bilderbergconferentie een wereldwijd netwerk op te bouwen.

Prins Bernhard organiseerde in 1954 de eerste Bliderbergconferentie in het gelijknamige hotel in Oosterbeek en hij nam zijn dochter Beatrix regelmatig mee naar deze jaarlijkse bijeenkomsten.

De RVD doet over de aanwezigheid van premier Rutte geen enkele mededeling. Hij heeft ook geen voorlichter mee.

STER reclame