NOS NieuwsAangepast

Geen taboes meer over euro

Het lijkt geen taboe meer om te praten over het einde van de eurozone. Europees Commissaris Rehn waarschuwde deze week dat de monetaire unie uiteen valt, zonder verdere economische integratie van de deelnemende landen.

De Britse krant Financial Times citeert de Duitse politicus Fischer (Groenen), voormalig minister van Buitenlandse Zaken. Het uiteenvallen van de eurozone is volgens hem dichtbij. "Of we gaan er vol tegenaan, of de boel valt uit elkaar."

Hij is het met bondskanselier Merkel eens dat de eurolanden meer macht moeten afstaan aan Europa. Dat botst met de nieuwe Franse president Hollande, die daar nog minder voor voelt dan zijn voorganger Sarkozy.

Fluisterend

De wens van Merkel komt op een slecht moment, want de loyaliteit aan Brussel is in heel Europa minder vanzelfsprekend dan ooit. Het EU-bestuur maakt zich niet populair met zijn pleidooi voor bezuinigingen en hervormingen. De verkiezingen in zowel Griekenland als Nederland gaan in belangrijke mate over de macht van Europa en daarmee over de euro.

Wat Frankrijk en de zuidelijke eurolanden betreft, wordt met mate bezuinigd om te voorkomen dat de economie nog meer wordt geraakt. Dan kan later worden gepraat over hervormingen. Duitsland wil meteen hervormen.

Dat wil ook president Draghi van de Europese Centrale Bank (ECB). Hij verlangt actie van de regeringsleiders om de crisis op te lossen. Draghi voegt eraan toe dat zijn ECB gebrek aan politieke daadkracht niet kan goedmaken. Met andere woorden: de regeringsleiders moeten maatregelen nemen, de centrale bank zal niet in de bres springen.

Pijn

Eind deze maand treffen de regeringsleiders elkaar weer voor een zoveelste topontmoeting. De omstandigheden zijn er sinds de vorige ontmoetingen niet beter op geworden. In het bijzonder nemen de zorgen toe om Spanje. En de vraag of Griekenland in de euro kan blijven, wordt niet langer fluisterend uitgesproken.

Tijdens de top is in elk geval bekend hoe de Grieken hebben gestemd en daarmee of het land de euro de rug toekeert.

Er kwam deze week ook relatief goed nieuws uit Brussel: volgens het EU-bestuur is de economische crisis over hoogtepunt heen. Dat is niet genoeg om Europa te bevrijden van zijn financiële zorgen, hooguit kan het de pijn van harde maatregelen de komende jaren verzachten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl