NOS NieuwsAangepast

Wilders verliest kort geding

PVV-leider Wilders heeft zijn kort geding tegen de Staat over het Europees noodfonds verloren. Wilders wilde dat het besluit over de behandeling van de Nederlandse deelname aan het fonds zou worden opgeschort tot na de verkiezingen, maar de rechter gaat daar niet in mee.

Vonnis

Volgens het vonnis betekenen de eisen in feite dat de rechter zou ingrijpen in het proces van wetgeving. "Het vaststellen van wetten is opgedragen aan de regering en het parlement samen. De vraag of een wet tot stand zal komen moet worden beantwoord op grond van politieke besluitvorming en de rechter mag niet ingrijpen in deze procedure," staat in het vonnis.

In de uitspraak wordt benadrukt dat er geen plaats is voor een eigen volle afweging door de rechter en dat er ook geen sprake is van strijd met internationale regels.

Stemming

Vorige week stemde de Tweede Kamer in met de deelname aan het noodfonds. De Eerste Kamer moet dat nog doen.

Wilders

Wilders noemt de uitspraak onbegrijpelijk. "In dit land mag het blijkbaar dat je als demissionair kabinet nog voor de verkiezingen een blanco cheque van 40 miljard euro uitschrijft," zegt hij.

Wilders gaat nog overleggen met zijn advocaat of hij een bodemprocedure begint tegen de Staat. We hebben nu zowel in de Kamer als bij de rechter nul op het rekest gekregen," aldus de PVV-voorman. Hij doet een persoonlijk beroep op premier Rutte om het besluit over het fonds alsnog over de verkiezingen heen te tillen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl