Botsing sterrenstelsels voorzien

Aangepast

Het Andromeda-sterrenstelsel zal over 4 miljard jaar frontaal botsen met de Melkweg, het sterrenstelsel waarvan de aarde deel uitmaakt. Dat heeft een internationaal team van astronomen berekend.

De kosmische botsing brengt volgens de astronomen enorme veranderingen met zich mee. Zo wordt de zon waarschijnlijk in een ruimere baan geslingerd. Maar het zonnestelsel wordt niet vernietigd en de baan van de aarde erin verandert niet.

"De nachtelijke sterrenhemel zoals we die nu vanaf de aarde zien, zal er heel anders uitzien", zegt Roeland van der Marel, de Nederlandse sterrenkundige die het onderzoek leidt.

Samensmelten

Het Andromeda-sterrenstelsel smelt na de botsing waarschijnlijk samen met de Melkweg. Er ontstaat dan een nieuw sterrenstelsel.

Het Andromeda-sterrenstelsel bevindt zich nu op 2,5 miljoen lichtjaar van de Melkweg. Het was al bekend dat het met een snelheid van zo'n 400.000 kilometer per uur deze kant op komt. Astronomen hebben nu berekend dat de twee stelsels over 4 miljard jaar frontaal op elkaar botsen.

Het duurt daarna nog 2 miljard jaar voordat ze zijn samengesmolten.