NOS NieuwsAangepast

NY wil ban grote bekers frisdrank

New York wil de verkoop van grote bekers suikerhoudende frisdranken verbieden in restaurants, bioscopen, sportkantines en verkooppunten op straat. Dat meldt de New York Times.

Burgemeester Bloomberg van New York wil met de maatregel iets doen aan het probleem van zwaarlijvigheid, zo maakte hij gisteren bekend. Meer dan de helft van de volwassenen in de stad heeft overgewicht.

Het verbod zou in maart 2013 van kracht moeten worden en gaan gelden voor de losse verkoop van bekers frisdrank die meer dan 16 fluid ounces (=0,47 liter) bevatten.

Supermarkten

Dieetdrankjes, vruchtensappen en zuiveldrankjes zoals milkshakes, vallen niet onder de maatregel. Energiedrankjes en frisdranken als cola en icetea wel. De verkoop van grote flessen frisdrank in supermarkten wordt niet aan banden gelegd.

"Obesitas is een nationaal probleem en overal in de VS zeggen gezondheidsinstanties dat het toch zo erg is. New York City zegt dat niet alleen maar doet er ook wat aan", aldus Bloomberg.

De frisdrankindustrie heeft felle kritiek op het voorgenomen besluit en vindt dat New York een ongezonde obsessie heeft met suikerhoudende frisdrank. "Het is tijd dat gezondheidsautoriteiten echte oplossingen voor het probleem van overgewicht gaan vinden", aldus een woordvoerder.

Speerpunt

Bloomberg heeft volksgezondheid een van de speerpunten van zijn beleid gemaakt. Hij was een van de eersten die roken in restaurants en parken verbood.

Verder mogen restaurants in New York geen kunstmatige transvetten meer gebruiken in hun eten en zijn fastfoodrestaurants verplicht op de menukaart naast de prijs van een product ook de hoeveelheid caloriën te vermelden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl