Het CDA wil dat jongeren onder de 18 jaar geen wijn, bier en andere alcoholische dranken meer kunnen kopen. Dat staat in het nieuwe verkiezingsprogramma dat morgen wordt gepresenteerd. Voor sterke drank geldt al een minimumleeftijd van 18 jaar.

Het CDA maakt zich grote zorgen over de groeiende groep 'comazuipers'. Het gaat om jongeren die zo veel drinken dat ze bewusteloos raken en vervolgens in het ziekenhuis terechtkomen.

"Ik ben me rot geschrokken. Tegenwoordig raken er twee minderjarigen per dag in coma door drank", zegt lijsttrekker Buma.

Verdubbeld

Verschillende partijen in de Tweede Kamer, zoals de PvdA, SP en ChristenUnie, zijn al langer voor een verhoging van de leeftijd voor de aanschaf van alcohol.

Aanleiding voor het CDA om zich bij hen aan te sluiten, is het toenemende aantal jongeren dat te veel drinkt. Het aantal comazuipers is de afgelopen 5 jaar meer dan verdubbeld tot 762 gevallen in 2011.

De ChristenUnie is blij met het "voortschrijdend inzicht van het CDA". "Eenduidigheid is er volgens mij nog niet, want het CDA stemde vorige week in de Eerste Kamer nog tegen het voorstel van een leeftijdsgrens naar 18 jaar," aldus Kamerlid Voordewind.

De Eerste Kamer ging vorige week akkoord met nieuwe wetgeving die jongeren onder de 16 jaar verbiedt alcohol in bezit te hebben en die het mogelijk maakt verkopers strenger te controleren.

STER reclame