John van den Brom wordt toch trainer van Anderlecht. De 45-jarige oefenmeester komt over van Vitesse, dat naar verluidt 400.000 euro voor hem krijgt.

Geruchten over het vertrek van Van den Brom naar Anderlecht deden al langer de ronde, maar werden vorige week door de club zelf de kop ingedrukt.

Zowel Van den Brom als eigenaar Mehrab Jordania meldde op de site van de Arnhemmers dat de voormalig international ook volgend seizoen de trainer zou zijn.

Van den Brom volgt bij Anderlecht Ariël Jacobs op, die de Brusselse club naar de landstitel leidde en vervolgens zelf opstapte.

Club en trainer spreken elkaar tegen

Vitesse zegt teleurgesteld te zijn over het vertrek van Van den Brom naar Anderlecht. Dat meldde de club in een korte verklaring.

"Vorige week hadden alle betrokkenen zich uitgesproken voor het aanblijven van Van den Brom bij Vitesse. Kennelijk was het vertrouwen in een gezamenlijke toekomst toch te broos", aldus Vitesse.

Van den Brom vertelt een geheel andere versie van het verhaal. "Ik wist niets van de verklaring vorige week op de site van de club." Daarin stond dat Van de Brom de club trouw zou blijven. "Toen we terugkwamen van trainingskamp uit Suriname werd mij juist verteld dat ik weg moest."

Vijf Nederlanders aan het roer

Met Vitesse haalde Van den Brom in het afgelopen seizoen via de play-offs een ticket voor de Europa League binnen. Dat deed hij in het voorgaande seizoen als coach van ADO Den Haag eveneens. De oud-international zat pas een jaar bij Vitesse, dat hem een seizoen geleden na moeizaam overleg wegkaapte bij ADO Den Haag.

Van den Brom wordt de vijfde Nederlandse trainer in de Jupiler Pro League. Mario Been staat sinds vorig seizoen bij Racing Genk onder contract, terwijl Dennis van Wijk bij Charleroi werkzaam is.

Adrie Koster tekende in april een overeenkomst met Beerschot en begin deze week zette Ron Jans zijn handtekening onder een contract bij Standard Luik. Ook Harm van Veldhoven, voormalig trainer van Roda JC, is komend seizoen in de hoogste Belgische klasse werkzaam. De tot Belg genaturaliseerde Nederlander krijgt KV Mechelen onder zijn hoede.

Nederlanders bij Anderlecht

Van den Brom is de vijfde Nederlandse trainer die bij Anderlecht aan de slag gaat. Hans Croon was in 1975 de eerste. Hij hield het één seizoen bij 'Paars-Wit' vol.

Daarna volgden Arie Haan (1986-1987), Aad de Mos (1989-1992) en Johan (Jan) Boskamp (1993-1995). Boskamp en Haan keerden eind jaren negentig nog enige tijd terug als coach in Brussel.

STER reclame