Charles Taylor, de ex-president van Liberia, is veroordeeld tot 50 jaar cel voor medeplichtigheid aan misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden in Sierra Leone, een buurland van Liberia.

De hoofdaanklaagster van het hof eiste 80 jaar cel tegen de 64-jarige Taylor. Het Speciale Hof voor Sierra Leone (SCSL) oordeelde in april al dat hij schuldig is.

Het hof zegt dat hij rebellen in Sierra Leone heeft opgehitst en gefinancierd tijdens de burgeroorlog tussen 1991 en 2002. Ook steunde hij de rebellen door de handel in zogenoemde bloeddiamanten.

Niet geaccepteerd

Zeker 50.000 mensen vonden in die periode de dood door geweld van rivaliserende milities. Bij duizenden burgers werden ledematen afgehakt. Vele vrouwen en kinderen werden verkracht.

De rechtbank stond stil bij het leed dat burgers is aangedaan en dat overlevenden voor altijd met zich moeten meedragen. Zo zijn veel mensen van wie ledematen zijn afgehakt aan de bedelstaf geraakt.

Ook hebben veel verkrachte vrouwen een kind van hun verkrachter. Die vrouwen en kinderen worden vaak niet geaccepteerd in hun gemeenschap.

Het proces tegen Taylor vond om veiligheidsredenen niet plaats in Sierra-Leone, maar in Leidschendam. Charles Taylor zal zijn straf uitzitten in Groot-Brittannië.

STER reclame