Botsveiligheid treinen onderzocht

time icon Aangepast

De Onderzoeksraad voor Veiligheid onderzoekt de veiligheid van reizigers en personeel bij een treinbotsing. Dat heeft de raad besloten naar aanleiding van het treinongeluk in Amsterdam van vorige maand. Daarbij viel een dode en meer dan honderd mensen raakten gewond.

Volgens de Onderzoeksraad wordt er bij het ontwerp van treinen nog maar relatief kort rekening gehouden met de botsveiligheid. Bij het ongeluk was een trein betrokken die twintig jaar geleden is ontworpen.

De Raad zal ook kijken naar de oorzaak van het ongeval. De raad wil weten waarom één van de machinisten een rood sein heeft genegeerd. Ook wordt onderzocht waarom het beveiligingssysteem de trein niet heeft stilgezet toen die door rood reed. Verder wordt bekeken of het rode sein wel goed zichtbaar was voor de machinist.

Frontale botsing

Op 21 april botsten een stoptrein en een intercity frontaal op elkaar ter hoogte van het Westerpark in Amsterdam. Ruim honderd mensen raakten gewond. Een vrouw van 68 overleed een dag later aan haar verwondingen.

STER Reclame