Nederland heeft de Syrische ambassadeur tot ongewenst persoon verklaard. Dat heeft minister Rosenthal besloten.

Het is een reactie op het bloedbad in de Syrische plaats Houla waarbij vrijdag 108 mensen om het leven kwamen. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken gaat het om een zware maatregel. De ambassadeur wordt niet meer ontvangen.

Meer uitwijzingen

Rosenthal zegt in een toelichting: "Met een land met zo'n president aan het hoofd valt niet langer samen te werken. Daarom heb ik besloten de ambassadeur tot ongewenst persoon te verklaren. In deze situatie valt niet verder met het land samen te werken."

De ambassadeur kan door ons land niet uitgewezen worden. Hij zetelt in Brussel en vertegenwoordigt vanuit die plaats zijn land in België, Nederland en Luxemburg. Rosenthal heeft het besluit genomen in overleg met andere EU-landen. Ook de Verenigde Staten, Canada en Australië wijzen Syrische diplomaten in hun land uit.

Niet meer welkom

De Franse president Hollande kwam als eerste met het besluit naar buiten. Vanwege het aanhoudende geweld in Syrië wil hij dat de Syrische ambassadeur in Parijs "vandaag of morgen" het land verlaat.

De Syrische ambassadeur in Duitsland is ontboden op het ministerie van Buitenlandse Zaken, melden Duitse media. Daar zou hij te horen krijgen dat hij binnen 72 uur moet vertrekken.

Groot-Brittannië wijst drie diplomaten uit, onder wie de ambassadeur. Die was maanden geleden al vertrokken uit Londen en is nu ook formeel niet meer welkom.

Vertrek Assad

President Hollande liet weten dat hij in juli een nieuwe bijeenkomst wil houden van de groep 'Vrienden van Syrië'. Daarin zijn een aantal Europese landen en leden van de Arabische Liga vertegenwoordigd. Ook de Verenigde Staten zijn lid van het verbond.

Frankrijk heeft ook opnieuw op een snel vertrek van de Syrische president Assad aangedrongen. Minister van Buitenlandse Zaken Fabius noemt Assad in de krant Le Monde een moordenaar. "Hij moet vertrekken. Hoe eerder, hoe beter", zegt Fabius.

STER reclame