4 op de 10 priesters wil af van celibaat

Aangepast

Vier op de tien Nederlandse priesters ziet het wel zitten om ooit eens in het huwelijksbootje te stappen en misschien zelfs het bed te delen met een vrouwpersoon. Afschaffen dat verplichte celibaat, zeggen ze. Een even grote groep wil juist dat het blijft. De rest is neutraal.

Dat blijkt uit een anonieme enquête van het NCRV-programma Altijd Wat. De enquête werd verstuurd naar 700 priesters. 135 van hen stuurden ook een ingevulde versie terug.

Het celibaat houdt in dat priesters niet mogen trouwen en geen seksuele contacten mogen hebben.

Risico op misbruik

135 priesters vulden de enquête over seksualiteit en het celibaat in. Bijna 10 procent was het eens met de stelling dat de Rooms Katholieke Kerk seksueel misbruik in de hand werkt met het celibaat.

Aanleiding voor het onderzoek is het rapport van de commissie Deetman over seksueel misbruik binnen de Rooms Katholieke Kerk. In dat rapport staat dat het celibaat het risico op seksueel misbruik verhoogt, maar dat het niet dé verklarende factor is voor de mate waarin seksueel misbruik binnen de kerk voorkomt.

Het rapport schat dat in die periode 1945-1981 tussen de 10 en 20 duizend kinderen zijn misbruikt in katholieke internaten, kindertehuizen, kostscholen en weeshuizen. Rechts vind je een video van de presentatie van het rapport op 16 december 2011.

De uitzending van Altijd Wat is vanavond te zien.

Door: Suse