Turkije gaat vier hoge Israëlische militairen bij verstek vervolgen voor de aanval op een hulpkonvooi in 2010. Bij de commando-actie kwamen negen Turkse opvarenden om het leven. Een Turkse rechtbank heeft de aanklacht goedgekeurd.

Het hulpschip Mavi Marmara was op weg naar de Gazastrook om hulpgoederen naar het Palestijnse gebied te brengen, maar mocht niet verder vanwege een Israëlische blokkade op zee. Het Israëlische leger viel het schip aan in de internationale wateren van de Middellandse Zee.

De relatie tussen Turkije en Israël verslechterde enorm na het incident. Turkije eist excuses voor de doden, Israël ziet geen reden om die aan te bieden. Premier Erdogan noemde de actie een reden voor oorlog. Een VN-rapport van september vorig jaar moest de gemoederen bedaren, maar stelde dat de Israëlische zeeblokkade legaal was. Daarop zette Turkije de Israëlische ambassadeur uit.

Vervolging

Turkije wil nu de toenmalige opperbevelhebber van de Israëlische strijdkrachten, Gabi Ashkenazi, vervolgen. Ook de bevelhebber van de marine en een inlichtingenofficier moeten voorkomen. Ze kunnen een straf krijgen van negen keer levenslang.

Israël gaat de militairen niet uitleveren aan Turkije. Het land ziet hen niet als misdadigers. De kans dat ze in een Turkse cel terechtkomen, blijft daarom klein.

STER reclame