NOS NieuwsAangepast

Weer minder sociale huurwoningen

Het aantal sociale huurwoningen dat vrijkomt, is vorig jaar opnieuw gedaald. Dat blijkt uit een rondgang van de NOS langs ruim 160 corporaties.

Volgens toezichthouder Centraal Fonds Volkshuisvesting (CFV) zet deze trend de komende jaren door. In de grote steden moeten mensen daarom soms tot wel 15 jaar op een huurwoning wachten, aldus het CFV.

Vooral senioren, starters en gezinnen met kinderen moeten veel geduld hebben om een geschikte huurwoning te vinden, blijkt uit de rondgang.

Daling

Vorig jaar kwamen 170.200 sociale huurhuizen vrij. In 2010 waren dat er nog 181.700. Dat is een daling van 6,3 procent.

Nederland telt zo'n 3,2 miljoen sociale huurwoningen. Al jaren neemt het aantal vrijkomende huizen af. Zo werd in 2006 nog 9 procent van alle huurwoningen aangeboden. Dat percentage is inmiddels gedaald tot 7,4.

De lage doorstroming in de sociale huursector komt onder meer doordat er steeds minder wordt gebouwd: minder seniorenwoningen en minder appartementen voor starters. Daardoor blijven senioren langer in hun vaak te grote huurhuis wonen.

Inkomensgrens

Ook speelt mee dat de nieuwe inkomensgrens van 34.000 euro een belemmering vormt voor mensen om een ander huis te zoeken. Mensen die meer verdienen, komen niet meer in aanmerking voor een sociale huurwoning. Verder is het steeds moeilijker om aan een hypotheek te komen voor een koopwoning en verkopen corporaties woningen die vrijkomen steeds vaker.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl