NOS NieuwsAangepast

'Achterdeurtjes' in Chinese chips

Er zijn 'achterdeurtjes' ingebouwd in militaire computerchips die in China zijn gemaakt en in het Westen worden gebruikt. Dat hebben onderzoekers van de Cambridge University in Groot-Brittannië aangetoond met een nieuwe scanmethode. De chips horen goed beveiligd te zijn omdat ze onder meer worden gebruikt in wapensystemen en kerncentrales.

Door op een geavanceerde manier de chips te scannen ontdekten de onderzoekers dat de fabrikant van de chip een speciale code heeft ingebouwd waarmee iemand de chip kan uitschakelen of kan herprogrammeren. Het apparaat waarin de chip zit ingebouwd staat volgens de onderzoekers wagenwijd open voor diefstal van intellectueel eigendom, fraude of erger.

Gigantische gevolgen

"Via de 'achterdeurtjes' kunnen potentieel miljoenen worden aangevallen. De schaal en omvang van mogelijke aanvallen heeft gigantische gevolgen voor de staatsveiligheid en openbare infrastructuur", concluderen de onderzoekers.

De onderzoekers zeggen dat zoiets niet zal worden opgemerkt omdat de meeste antivirusprogramma's alleen controleren wat software op een computer doet en niet wat er op hardwareniveau gebeurt.

Overheid

Inlichtingendiensten, ook de AIVD, waarschuwen al langer dat China toegang probeert te krijgen tot computersystemen in het Westen. Of de Chinese overheid hier ook echt achter zit, durven de onderzoekers niet te zeggen.

De onderzoekers gaan hun bevindingen in september toelichten op een veiligheidscongres in België.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl