Oranje onderuit tegen Bulgarije

Het Nederlands elftal heeft de eerste van drie oefeninterlands in de aanloop naar het EK verloren. Bulgarije troefde Oranje in de Arena met 2-1 af.

Dat de Bulgaren geen trek hadden in een kloppartij werd rap duidelijk. De nummer 96 van de wereldranglijst betrok direct de verdedigende stellingen. Desondanks vond Oranje voor rust enkele gaatjes.

De eerste kans was voor Rafael van der Vaart, die in plaats van zelf te schieten voor een pass op Klaas Jan Huntelaar koos. John Heitinga kon even later van dichtbij scoren, miste de bal, maar raakte Yordan Minev.

Net nadat Valeri Bojinov met een vrije trap de lat had geraakt scoorde Robin van Persie na een fraaie loopactie die op waarde werd geschat door Wesley Sneijder.

Winnende treffer in blessuretijd

Vijf minuten na rust maakte Van der Vaart ongelukkig hands in het strafschopgebeid waarop Ivelin Popov de penalty benutte. Na de gelijkmaker kropen de Bulgaren meer uit hun schulp en dat kwam de wedstrijd ten goede.

Het spel golfde wat meer op en neer met sporadisch ook wat mogelijkheden voor de Bulgaren. Zo schoot Stanislav Manolev net naast uit een snelle counter.

Nederland ging daarna naarstig op zoek naar de zege, maar gaf veel ruimte weg en dat werd in blessuretijd afgestraft. Ilian Micanski trof doel na een voorzet van Manolev en maakte zo een eind aan de ongeslagen reeks (19 duels) van Oranje in eigen huis.