De Gendt wint koninginnenrit Giro

Aangepast

Thomas de Gendt van Vacansoleil-DCM heeft op grootse wijze de 20ste etappe in de Giro d'Italia gewonnen.

De Belg zette in de koninginnenrit de koers op zijn kop met een aanval op de gevreesde Mortirolo. De Gendt hield stand op de Stelvio en bereikte solo de finish en klom in het algemeen klassement van de achtste naar de vierde plaats.

Dat België een ronderenner rijker is, was al duidelijk. Maar dat De Gendt in staat was alle favorieten het nakijken te geven in de zwaarste bergrit, hadden ook zijn ploegbazen niet durven dromen.

Drie minuten tijdwinst hield De Gendt over aan zijn huzarenstukje. Daardoor behoort ineens een podiumplaats in Milaan tot de mogelijkheden voor de Belg die ook in een tijdrit prima uit de voeten kan.

Alleen oog voor elkaar

Alom werd aangenomen dat Joaquim Rodríguez dan wel Michele Scarponi de aanval zou openen op de deels onverharde en enorm steile Mortirolo. Zij moesten tijdwinst zien te boeken op Ryder Hesjedal, met het oog op de 30 kilometer lange afsluitende race tegen de klok van zondag.

En anders zou diesel Ivan Basso wel demarreren op de minder steile, maar lange Stelvio. De favorieten hadden echter alleen oog voor elkaar en lieten De Gendt begaan. Ze kwamen veel te laat om de dappere Belg van zijn grandioze zege af te houden.

Door versnellingen in de slotkilometer hield Rodríguez de schade nog beperkt tot 3.22. Hesjedal verloor dertien tellen op de rozetruidrager. Basso kan de eindzege op zijn buik schrijven; de tweevoudig Giro-winnaar gaf vijf minuten prijs.

"Kan Stelvio dromen"

De Gendt moet in het klassement nog wel Scarponi voor zich dulden, maar de 27 seconden die hij goed moet maken in de tijdrit in en rond Milaan is beslist geen onoverkomelijk probleem. Als hij erin slaagt, dan moet het ereschavot het zonder Italiaanse renner stellen.

"De Stelvio kan ik dromen. Die heb ik in de training al twintig, dertig keer beklommen, dus toen ik daar met voorsprong aan begon, geloofde ik wel in de zege. Maar man, wat ging ik dood op het eind", zei De Gendt.

Hesjedal maakt zondag de grootste kans op het laatste roze tricot. De Canadees is een veel betere tijdrijder dan klassementsleider Rodríguez, die 31 seconden voorsprong moet zien te verdedigen.

STER Reclame