1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS NieuwsAangepast

Timosjenko: geen boycot EK

Joelia Timosjenko is tegen een boycot van het EK in Oekraïne. Veel Europese politici pleiten daarvoor, maar Timosjenko wil vooral dat het EK een groot voetbalfeest wordt. Dat heeft ze gezegd tegen VVD-Europarlementariër Van Baalen. Hij was vandaag bij de oud-premier van Oekraïne op bezoek in het ziekenhuis in Charkov waar ze wordt behandeld.

"Zij roept niet op tot een boycot. Iedereen is ook naar China gegaan tijdens de Olympische Spelen van 2008 en daar was het slechter gesteld met de mensenrechten dan in Oekraïne", aldus Van Baalen.

Volgens Van Baalen gaat het redelijk goed met Timosjenko. Haar hernia wordt goed behandeld door Duitse artsen. Een paar weken geleden kwamen foto's naar buiten waarop te zien was dat de oud-premier blauwe plekken had. Van Baalen: ''Timosjenko zegt dat ze is mishandeld in de gevangenis en dat geloof ik.''

Druk uitoefenen

Ook Van Baalen is tegen een boycot van het EK door Europese politici. Hij vindt het wel belangrijk dat de EU druk blijft uitoefenen op de Oekraïnse regering. Zo moet worden voorkomen dat Timosjenko van het ziekenhuis weer wordt overgebracht naar de gevangenis.

"Oekraïne is geen Wit-Rusland of China, zo erg is het niet. Maar het kan de verkeerde kant opgaan, dus die druk blijft belangrijk", meent Van Baalen.

Timosjenko zit een gevangenisstraf van zeven jaar uit voor machtsmisbruik. Volgens veel Europese landen was ze het slachtoffer van een politiek proces.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl