Risico's kunstheup lang genegeerd

tijd van publicatie Aangepast

Hoewel bekend was dat er veel bijwerkingen waren, is ongeveer de helft van de Nederlandse ziekenhuizen lang doorgegaan met het plaatsen van omstreden heupprotheses. Dat is de uitkomst van een enquête (.pdf) van vaktijdschrift Medisch Contact en het KRO-programma Reporter, dat er morgenavond zijn uitzending aan wijdt.

Het gaat om metaal-op-metaal-kunstheupen (MoM-protheses). Die prothese gaat bij intensief gebruik slijten en daarbij komen kleine metaaldeeltjes vrij. Sommige patiënten reageren daar heftig op.

Omstreden

Medisch Contact en Reporter legden 95 Nederlandse ziekenhuizen de enquête voor. 78 ziekenhuizen reageerden. 56 daarvan plaatsten de omstreden protheses. In totaal werden er meer dan achtduizend van deze kunstheupen geplaatst.

Hoewel de meeste ziekenhuizen al in 2007 met de MoM-protheses stopten, ging een aantal er tot begin dit jaar mee door. De metalen heupen moesten drie tot vier keer vaker worden vervangen dan andere protheses.

Eerder stoppen

De Nederlandse Orthopaedische Vereniging (NOV) vindt het niet gek dat de ziekenhuizen nog lang zijn doorgegaan met het plaatsen van de protheses. Volgens voorzitter Jan Verhaar is er lang geloofd in het concept, omdat er ook veel mensen erg tevreden over waren. Wel geeft hij toe dat de artsen achteraf gezien beter eerder hadden kunnen stoppen.

Sinds begin 2012 worden er op advies van de NOV geen MoM-protheses meer gebruikt. Daarmee heeft Nederland het strengste MoM-beleid van Europa, zegt Verhaar.

STER Reclame