NOS NieuwsAangepast

Quantified Self: nóg gezonder, nóg actiever, nóg bewuster

Ben je into zelftracking? Hou je bij wat je eet, hoeveel je slaapt, hoe je bui is, of wat je vandaag voor beweging hebt gehad? Op dat snijvlak, van beweging, voeding, emoties en technologie, is Quantified Self ontstaan. Met mobiele apps en handige snufjes meet je je alledaagse activiteiten en ontdek je uiteindelijk een patroon. En zo zie je ook wat je kan verbeteren om uiteindelijk nóg gezonder, nóg actiever of nóg bewuster te leven.

En dat meten wordt ons steeds gemakkelijker gemaakt. Je kan alles digitaal bijhouden met applicaties als Withings, Foodzy, Runkeeper of Fitbit. Maar je kan in de nabije toekomst ook nog verder gaan en een wc kopen die meteen je urine analyseert. Of schoenen met een ingebouwde stappenteller.

Je kunt het zelfs breder trekken dan gezondheid alleen: denk aan slimme thermostaten die je inzicht geven in je energiegebruik of een app die je laat zien hoeveel CO2 je op een dag uitstoot.

In Groningen wordt er zelfs het Quantified Self Instituut opgericht. Daar gaan ze de wetenschappelijke kant onderzoeken. Ze kijken of al die metingen effect hebben, wat de invloed ervan is en of dat dan voordeel oplevert. En echte quantified-selvers zoeken elkaar nu ook op. Tijdens grote bijeenkomsten delen ze tips en nieuwe applicaties. Enthousiast geworden? Hier kan je zien waar en wanneer in Nederland de volgende bijeenkomsten zijn.

Wat kun je allemaal met apps metenBloeddrukGelukDiepte van je slaapStappenEmotiesHardlooptijdenDrankgebruikHersenactiviteit (EEG)CalorieënSensors voor dingen als tandenpoetsen, hond uitlaten, wc-bril dichtdoenStoffen in je urine (maar dat kan natuurlijk niet met een app)Spieractiviteit (ook hier heb je nog een extra apparaatje voor nodig)Een compleet overzicht vind je op quantifiedself.com/guide/

Door: Wiske

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl