NOS NieuwsAangepast

Arrestaties bij ontruiming Ter Apel

De politie heeft 117 mensen opgepakt tijdens de ontruiming van het tentenkamp in Ter Apel. Het zijn asielzoekers en sympathisanten die weigerden om het terrein te verlaten.

De gemeente Vlagtwedde, waar Ter Apel bij hoort, kondigde vanochtend aan dat het tentenkamp ontruimd zou worden. Uit inspectie was gebleken dat de situatie in het kamp onveilig was.

Het merendeel van de asielzoekers verliet het kamp daarna vrijwillig. De meeste Irakezen gingen in op een voorstel van minister Leers. Hij biedt de asielzoekers drie weken opvang in afwachting van een overleg dat hij heeft met een Iraakse minister. Dat gesprek vindt medio juni plaats. De Irakezen zijn bang voor hun veiligheid als ze terug moeten naar hun vaderland

Tientallen Somaliërs bleven op het veld achter en weigerden te vertrekken. Zij werden door de ME afgevoerd.

Kort geding

De asielzoekers hebben een kort geding aangespannen om de ontruiming te voorkomen. Dat gaat donderdag, ondanks de ontruimingsactie, gewoon door. De advocaten van de asielzoekers hopen dat de ontruiming onrechtmatig wordt verklaard door de rechter, zodat de asielzoekers het tentenkamp weer kunnen opbouwen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl