Deel finalisten Songfestival bekend

Aangepast

Nederland komt donderdag in actie bij de tweede halve finale. Joan Franka zingt dan het nummer 'You and Me'. Zij neemt het onder meer op tegen de afgevaardigden van Zweden, Kroatiƫ en Turkije. Volgens kenners zijn dat grote kanshebbers bij het 57ste Songfestival.

De beste twintig uit de twee halve finales gaan uiteindelijk naar de finale van zaterdag. Daaraan nemen ook Italiƫ, Spanje, Groot-Brittanniƫ, Duitsland en Frankrijk deel. Zij zijn de grootste geldschieters van het Songfestival en hoeven nooit mee te doen aan de halve finales. Ook Azerbeidzjan als gastland is direct geplaatst voor de finale.

Twitter

Het Eurovisie Songfestival hield ook de gemoederen bezig op Twitter. Vooral over de inzending van Rusland werd veel getwitterd. Oud-deelneemster Marga Bult schrijft: "Jaaaa... Rusland de 6 omaatjes in klederdracht gaan zo los! Jemig tenenkrommend vals. Nu refrein, oma's geven alles! Is camp songfestival."

Ook oud-commentator Cornald Maas twitterde over de zes oude vrouwen die optraden voor Rusland. "Omroep MAX nu aan de bal, met Dolly Dots op leeftijd", schrijft hij.

Volgens Maas was Joan Franka doorgegaan als ze in de eerste halve finale had gestaan.

Joan Franka

De 22-jarige Franka zat tijdens de halve finale in de Crystal Hall, waar het festival wordt gehouden. Maar halverwege de uitzending vertrok ze weer naar haar hotel. Gevreesd werd dat ze ziek was. Maar ze zegt zelf alleen een beetje moe te zijn.

Ze wil haar energie sparen voor de twee repetities van vandaag en haar optreden morgen.