1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS NieuwsAangepast

Leers wil weer Irakezen terugsturen

Minister Leers verwacht dat hij binnenkort weer uitgeprocedeerde Iraakse asielzoekers kan terugsturen. Hij heeft met de Iraakse autoriteiten overlegd en half juni komt een Iraakse minister naar Nederland.

Tot die tijd krijgen de asielzoekers in het tentenkamp in Ter Apel in elk geval opvang van Leers. Dat gebeurt op een zogeheten vrijheidsbeperkende locatie.

Onnodig

In een eerste reactie hebben de meeste Irakezen in het vluchtelingenkamp in Ter Apel laten weten dat ze niet van plan zijn te vertrekken. Ze willen een goede oplossing en geen tijdelijke opvang met als gevolg uitzetting naar Irak. In hun land van herkomst is het volgens de asielzoekers niet veilig.

Nu de Iraakse minister naar Nederland komt, is volgens Leers het tentenkamp onnodig geworden. Hij wil daarover ook afspraken maken met de burgemeester van Vlagtwedde, waar Ter Apel onder valt. Leers heeft vandaag ook met een delegatie van de asielzoekers in Ter Apel gepraat.

Zorgen

De Iraakse minister heeft Leers verteld dat uit veel landen in Europa Irakezen terug naar Irak gaan, maar dat die niet allemaal tegelijk kunnen komen. Leers heeft daar begrip voor en hij praat met zijn Iraakse collega over een oplossing. Volgens Leers kunnen op korte termijn 500 Irakezen worden uitgezet.

Leers benadrukt dat de uitgeprocedeerde Irakezen niet in Nederland kunnen blijven. Ze moeten terug, liefst vrijwillig.

Als het aan Leers ligt, kunnen de asielzoekers volgende maand ook met de Iraakse minister praten om hun zorgen over hun toekomst in Irak over te brengen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl