1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS NieuwsAangepast

Monti bezoekt opvangkamp Italië

Door redacteur Eveline Rethmeier in Finale Emilia

Vanmorgen bracht de Italiaanse premier Mario Monti een bezoek aan het opvangkamp in Finale Emilia, dat zwaar getroffen is door de aardbeving van dit weekend. Hij werd door velen uitgejouwd en nageroepen.

Monti is verantwoordelijk voor de wetswijziging waarin een einde wordt gemaakt aan een vergoeding door de overheid van privébezittingen na een natuurramp.

"Hoe durft u zich hier te vertonen, nu u net heeft aangegeven dat we geen enkele steun van de staat zullen krijgen, schaamt u zich!", klonk het vanaf het tentenkamp terwijl Monti de journalisten te woord stond.

Monti antwoordde dat de regering zal helpen waar het mogelijk is. En daar zit het hem waarschijnlijk in. Met de huidige crisis in Italië, is het simpelweg niet mogelijk om alle schade met overheidsgeld te vergoeden.

Tenten

Meer dan 5000 mensen zijn na de aardbeving in de nacht van zaterdag op zondag opgevangen in tenten en opvangcentra. Opluchting overheerst, maar er is weinig vertrouwen in een snelle terugkeer.

Duizenden mensen hebben in tenten en auto's geslapen toen het gebied na de aardbeving van 6,0 nog een honderdtal naschokken te verduren kreeg.

In het sportcentrum van het zwaar getroffen Finale Emilia wachten 250 mensen op nieuws van de burgerbescherming. De komende dagen zal een groot deel in opvangcentra moeten blijven uit angst voor nog meer naschokken.

Somber

De 73-jarige Giovanni ziet het somber in. Hij woont in het historisch centrum van de stad en mocht vanmorgen kort met de brandweer zijn huis in om zijn medicijnen te halen. Wanneer hij weer terug mag, weet hij niet.

"In L'Aquila zitten mensen na drie jaar nog steeds in tijdelijke opvang. Geen idee waarom dat in Italië altijd zo lang moet duren." Daarnaast zag hij de deur van de buurvrouw open staan, terwijl deze gesloten was toen ze vertrokken.

Bij meerdere mensen bestaat de vrees dat in het met linten afgesloten getroffen gedeelte van het centrum inbrekers 's nachts hun slag slaan.

Na de zomer

Azima, een 33 jarige vrouw, probeert haar vier rondrennende kinderen in bedwang te houden. "Voor hen is het een uitje. Er zijn veel kinderen van hun school en het kan ze niet lang genoeg duren. Ik doe al drie nachten geen oog dicht. Ik denk continu iets te voelen."

Ze is erg te spreken over de snelheid waarmee de opvang is geregeld. "Een gek idee om je in een tent vele malen veiliger te voelen. Ondanks de vermoeidheid en de kou slaap ik de komende nachten echt liever hier."

De verwachting is dat de bewoners van de getroffen gebieden pas na de zomer naar huis kunnen terugkeren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl