NOS NieuwsAangepast

Ryanair boekt recordwinst

De Ierse luchtvaartmaatschappij Ryanair heeft een recordwinst geboekt. Over het afgelopen boekjaar, dat tot 31 maart liep, maakte de prijsvechter een nettowinst van 560 miljoen euro. Dat is bijna 50 procent meer dan het jaar ervoor.

De omzet groeide met 21 procent tot 4,4 miljard euro. Het aantal passagiers steeg met 5 procent naar 75,8 miljoen. Gemiddeld gaven zij tijdens de vlucht ook meer uit.

Ook de kosten bij Ryanair stegen. Aan brandstof was het bedrijf 30 procent meer kwijt. Dat kwam deels door de gestegen olieprijs, maar ook doordat het bedrijf meer vluchten heeft uitgevoerd. Door de hoge brandstofkosten verwacht het bedrijf dat de winst komend jaar daalt tot ruim 400 miljoen euro.

Consumpties

Ryanair profiteert met zijn lage tarieven van de economische crisis en is daardoor een van de weinige luchtvaartmaatschappijen die flink winst maken.

Het bedrijf houdt de kosten laag door met één type toestel te vliegen en alleen goedkope luchthavens aan te doen. Tijdverspilling wordt tot een minimum gereduceerd, binnen een half uur na binnenkomst op een luchthaven vertrekken de toestellen weer.

Tickets zijn vaak spotgoedkoop, maar klanten betalen relatief veel voor het meenemen van koffers, voorrang bij het instappen en voor consumpties aan boord. Ook verdient Ryanair veel aan reclames aan boord en op de website.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl