De politie in Friesland heeft 35 tips binnengekregen na een uitzending van Peter R. de Vries over de moord op Marianne Vaatstra. Op de redactie van het tv-programma van De Vries zijn zo'n 100 reacties binnengekomen. Daar zitten ook zeer concrete tips bij over de mogelijke eigenaar van de Playboy-aansteker die in de tas van Vaatstra werd gevonden, zegt De Vries.

In de uitzending van gisteravond kwam naar voren dat een nieuw onderzoeksteam tot de conclusie is gekomen dat Vaatstra haar moordenaar waarschijnlijk kende en vrijwillig met hem is meegegaan. Het team leidt dit af uit sporen in het weiland waar Vaatstra werd gevonden. Verder gaat het team ervan uit dat de dader Vaatstra niet met voorbedachten rade heeft verkracht en gedood.

West-Europese afkomst

Opmerkelijk is verder dat de dna-sporen op een aansteker in Vaatstra's tas, identiek zijn aan het dna van de dader. Dat kon worden vastgesteld doordat het team de allernieuwste technieken heeft gebruikt. Daarnaast is nu vastgesteld dat zowel de vader als de moeder van de dader van West-Europese afkomst is. Eerder hield de politie er ernstig rekening mee, dat de dader uit een naburig asielzoekerscentrum kwam.

De vader van Marianne Vaatstra is blij dat het onderzoek nu verder kan. "Ik vind het geweldig nieuws, het net sluit zich. Ik roep de dader dan ook op om zich te melden." Vorige week heeft de familie een gesprek gehad met het Openbaar Ministerie, waarin de laatste ontwikkelingen zijn besproken.

Verwantschapsonderzoek

Al eerder werd vastgesteld dat de dader niet in de dna-databank van justitie voorkomt. Het OM laat nu een verwantschapsonderzoek uitvoeren. Een match met dna van familieleden van de dader zou de politie dan naar de dader zelf kunnen leiden. Eind juli moet daar uitsluitsel over komen. Als het verwantschapsonderzoek niets oplevert, gaat het OM een aanvraag doen om opnieuw, op basis van vrijwilligheid, dna af te nemen van mannen uit de regio.

De 16-jarige Marianne Vaatstra werd in de nacht van 30 april op 1 mei 1999 verkracht en vermoord. Ze had een discotheek in Kollum bezocht en was onderweg naar haar huis in Zwaagwesteinde.

STER reclame