Robert Gesink is winnaar geworden van de Ronde van Californië.

In de laatste etappe rondom Los Angeles over 72 kilometer kwam zijn leidende positie niet meer in gevaar. De Slowaak Peter Sagan boekte in de sprint zijn vijfde etappezege.

Gesink sloeg een dag eerder zijn slag. De 25-jarige Varssevelder zegevierde op imposante wijze in de koninginnenrit en nam daardoor de leiderstrui over van David Zabriskie.

Voor Gesink is het de eerste eindzege in een HC-koers en het eerste succes na zijn beenbreuk in september vorig jaar. Wilco Kelderman maakte het Rabobank-feest compleet. De 21-jarige renner eindigde als zevende en won het jongerenklassement.

"Hier doe je het allemaal voor"

"Dit zijn de momenten, de mooie tijden en je overwinningen, hier doe je het allemaal voor", zei Gesink na afloop. "Ik heb zware maanden gehad, nadat ik mijn been brak en door alles wat daarvoor is gebeurd", verwees hij naar de dood van zijn vader en de teleurstellende Tour de France. "Ik heb eindelijk mijn oude gevoel weer een beetje terug."

Gesink noemde de eindzege ook heel belangrijk voor zijn ploeg, na een teleurstellend voorjaar. "Dit is de overwinning waar mijn team op heeft gewacht. Dit was een hele belangrijke wedstrijd voor ons. Het is super dat ik de leiderstrui heb genomen. Californië is goed voor mij."

Hij betrok zijn ploeggenoten ook nadrukkelijk is zijn succes. "Dit succes is net zo goed hun succes. De steun van de jongens was geweldig. En niet alleen in deze ronde, maar ook in de moeilijke zeven maanden die ik achter de rug heb. Ze waren er steeds voor me. Ik ben blij, dat ik iets terug kon doen."

STER reclame