13-jarige in de cel door omstreden röntgentechniek

Aangepast op

Je bent 13 jaar en je wordt opgesloten in een volwassenengevangenis tussen pedofielen en verkrachters. Niet echt iets waar je thuishoort als kind. Toch overkwam het Ali Jasmin, een Indonesische tiener. En niet ergens in een onderontwikkeld land, maar in Australië.

De jongen werd twee jaar geleden veroordeeld voor mensensmokkel en naar een volwassenengevangenis gestuurd. Een röntgenfoto van zijn pols wees namelijk uit dat hij 19 was. Een verschrikkelijke ervaring: "Ze hebben alles met me gedaan, ik ben nu nergens meer bang voor", zegt Ali Jasmin over zijn tijd in de gevangenis.

Röntgenfoto

Hoewel de jongen volhield minderjarig te zijn, zijn familie een geboorteakte opstuurde en de immigratiedienst hem 14 jaar schatte, bleef de openbare aanklager vasthouden aan de röntgenfoto. Het gebruik van de foto's is omstreden in Australië. Verschillende artsen en medisch specialisten zijn het erover eens dat je met zo'n foto niet iemands leeftijd kan schatten.

Vorig jaar oktober werd een minderjarige jongen op basis van de foto's ook als meerderjarig gezien. Pas nadat zijn advocaat afreisde naar Indonesië en daar officiële documenten vond met zijn geboortedatum, werd de 15-jarige jongen vrijgelaten.

Geboorteakte

Het verhaal van Jasmin kwam aan het licht door een reportage van het actualiteitenprogramma The Project. Een nieuwsteam reisde in april af naar Ali's geboorteplaats en sprak met familieleden. Zij vonden vier documenten waarop steeds hetzelfde geboortejaar staat: 1996. De reportage zie je hieronder.

Volgens de familie is de journalist de eerste die naar het dorp kwam. Als de Australische autoriteiten dat gedaan hadden, hadden ze geweten dat ze Jasmin niet mochten veroordelen. Volgens het Openbaar Ministerie van Australië worden kinderen, die zich schuldig maken aan mensensmokkel, teruggestuurd naar hun geboorteland.

Onderzoek

In een parlementair onderzoek wordt nu gekeken waarom dit niet gebeurd is met Jasmin. En er zouden mogelijk 23 anderen vastzitten vanwie de leeftijd niet zeker is. Jasmin is nu vrij, maar nog steeds in Australië. Wanneer hij vrijgelaten is, is niet helemaal duidelijk. Het Indonesische consulaat wil Jasmin zo snel mogelijk terugbrengen naar zijn familie.

Door: Tony