NOS NieuwsAangepast

Hollande pleit voor eurobonds

De Franse president Hollande pleit er opnieuw voor dat de Europese Centrale Bank eurobonds gaat uitgeven.

Na afloop van het G8-overleg in de VS zei Hollande dat hij op de volgende eurotop, aanstaande woensdag, een voorstel voor euro-obligaties wil indienen.

Door eurobonds in te voeren zou de Europese Centrale Bank zelf geld kunnen ophalen om armere landen te helpen.

Die landen hoeven dan niet meer een hoge rente te betalen, maar zouden kunnen meeliften op het vertrouwen in de zeventien eurolanden.

Rente

Landen die nu een lagere rente betalen, zoals Nederland en Duitsland, zouden daardoor meer aan rente kwijt zijn. Bovendien zouden probleemlanden te makkelijk toegang tot te veel kredieten kunnen krijgen.

Bondskanselier Merkel is dan ook tegenstander van eurobonds, terwijl de Griekse en Italiaanse regeringen voor zijn.

Hollande zei er bij Merkel op aan te zullen dringen dat ze niet haar veto over eurobonds uitspreekt. Hij zei "niet alleen te zullen staan" als hij zijn plan indient. "Dat is mij vandaag verzekerd."

Camp David

De leiders van de G8-landen waren bijeen op een tweedaagse top in Camp David bij Washington. In de slotverklaring werd gehamerd op de noodzaak van economische groei en het scheppen van banen.

De G8 zegt dat de economische crisis moet worden bestreden met een mix van stimulerings- en bezuinigingsmaatregelen. In de slotverklaring zeggen de G8-leiders ook dat het van groot belang is dat Griekenland in de eurozone blijft.

Onder druk

De G8 onderstreept het belang van een sober begrotingsbeleid, maar het lijkt er ook op dat bondskanselier Merkel onder druk is gezet om haar straffe bezuinigingsbeleid voor Europa los te laten.

Hollande zei na afloop dat geen enkel land was uitgesloten tijdens de ontmoeting. "Als we vooruitgang willen boeken, dan moet dat met iedereen in Europa, inclusief Duitsland natuurlijk."

Na afloop van de top had president Obama nog een apart onderhoud met Merkel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl