'Dibi geen geschikte leider'

time icon Aangepast

De kandidatencommissie van GroenLinks vond dat Tofik Dibi niet genoeg leidinggevende kwaliteiten had om politiek leider te worden. Voorzitter Tof Thissen van die commissie zei in het NOS Radio1 Journaal dat dat de doorslaggevende reden was om hem niet voor te dragen voor een lijsttrekkersverkiezing.

"Als lijsttrekker hebben we hem niet geschikt bevonden. Daarmee voldoet hij niet aan het profiel," zei Thissen. Hij voegde eraan toe dat de commissie twee uitgebreide gesprekken met Dibi heeft gehad en dat de commissie unaniem was in haar oordeel.

Niet beschadigd

Thissen benadrukte dat het partijcongres de procedure met een kandidatencommissie heeft vastgesteld en dat de commissie die procedure heeft uitgevoerd. Het partijbestuur besloot gisteren dat er toch een lijsttrekkersverkiezing komt, waarin Dibi het opneemt tegen fractievoorzitter Jolande Sap. Volgens partijvoorzitter Weening is dat besluit onder meer op verzoek van de partijraad genomen.

Thissen vindt dat zijn commissie zorgvuldig heeft gehandeld. Hij voelt zich niet beschadigd door de gang van zaken. Volgens hem hebben mensen uit GroenLinks die via de media "oorlogjes hebben uitgevoerd" de partij meer schade berokkend dan de kandidatencommissie.

STER Reclame