De Griekse en Duitse regering ruziën over de inhoud van een telefoongesprek tussen de Griekse president Papoulias en bondskanselier Merkel. Volgens Athene heeft Merkel voorgesteld om in Griekenland een referendum te houden over de vraag of het land in de eurozone moet blijven.

Een woordvoerder van de Duitse regering ontkent in alle toonaarden dat Merkel zoiets heeft voorgesteld. De bondskanselier sprak gisteren telefonisch met Papoulias over de afgelopen verkiezingen in Griekenland en de mislukte formatiepogingen daarna.

Timing

De politieke partijen zijn te verdeeld om een coalitie te kunnen vormen. De partijen die wonnen wijzen de afspraken met Brussel en het IMF af. Griekenland moet flink bezuinigen in ruil voor miljarden aan noodsteun.

De gevolgen van die bezuinigingen zijn onder meer dat de economie krimpt, salarissen en uitkeringen flink zijn verlaagd en de werkloosheid fors is gestegen. De Grieken zien vooral Duitsland als aanstichter van hun ellende.

Hoewel Berlijn tegenspreekt dat Merkel een referendum heeft voorgesteld, blijven de Grieken het tegenovergestelde beweren. De politieke partijen in Griekenland hebben scherp gereageerd. Ze verwijten Merkel onder meer dat ze zich met binnenlandse aangelegenheden bemoeit en geen gevoel voor timing heeft.

Afwijzen

Vorig jaar stelde de toenmalige Griekse premier Papandreou nog voor om een referendum te houden over de euro. Hij moest dat plan toen onder druk van Berlijn en Parijs laten varen.

Investeerders zijn bang dat Griekenland de eurozone wel eens zou kunnen verlaten als na de nieuwe verkiezingen partijen aan de macht komen die de eerder gemaakte afspraken met Brussel en het IMF afwijzen. Onder anderen commissievoorzitter Barroso, de Duitse minister van Financiën Schäuble en minister De Jager hebben al gezegd dat er geen sprake van kan zijn dat gemaakte afspraken worden gewijzigd.

STER reclame