De Turkse zanger Arif Sag is woedend op Nederland. De 67-jarige zanger van traditionele Turkse muziek werd gisteren op Schiphol zo lang ondervraagd en moest zo lang wachten dat hij het beu was en het eerste vliegtuig naar Istanbul pakte.

En dat terwijl hij juist op uitnodiging kwam om 400 jaar betrekkingen tussen Nederland en Turkije te vieren met een concert.

In een telefonische reactie aan de NOS zei hij:

"Ze hebben mij in het bijzijn van andere Turken vernederd. Ik bedoel: ik ben naar Nederland gevlogen met Turkish Airlines. Er zijn zo'n 150 Turkse passagiers. Zij respecteren mij, dat weet ik. En dan word ik gekleineerd en beledigd waar zij bij zijn."

"Je neemt me mee naar een verhoorkamer. Hoe durf je? Heb je drugs gevonden? Heb ik wat gestolen? Dat kan toch niet, zo ga je toch niet met mensen om? Ik verdien het toch niet om zo behandeld te worden? Hoe durf je om zo tegen mij te doen?"

"Nederland heeft me uitgenodigd om 400 jaar vriendschap te vieren. Kijk naar het gesprek dat ik had bij de marechaussee en hoe dat gegaan is. Is dat vriendschap?"

STER reclame