NOS NieuwsAangepast

Gerechtshof legt Paarlberg 4 jaar op

Zakenman Jan Dirk Paarlberg is in hoger beroep veroordeeld tot 4 jaar cel voor het witwassen van 17 miljoen euro. Dat geld had Willem Holleeder afgeperst van vastgoedmagnaat Willem Endstra.

Het Openbaar Ministerie had voor het gerechtshof ook 4 jaar geëist. De rechtbank had Paarlberg veroordeeld tot 4,5 jaar cel, maar het gerechtshof noemt 4 jaar een evenwichtige straf. Daarbij is ook rekening gehouden met alle publiciteit over de zaak.

Oplichting en fraude

De beschuldiging van witwassen was de belangrijkste in de zaak tegen Paarlberg, die nu in Londen woont. Het hof verklaarde ook bewezen dat de zakenman zich schuldig heeft gemaakt aan oplichting en belastingfraude.

Paarlberg heeft altijd tegengesproken dat hij banden had met Holleeder. Met Endstra had hij vroeger een zakelijke relatie en de miljoenen werden betaald in het kader van de "ontvlechting" van die betrekkingen, zei Paarlberg. De rechtbank en het hof geloven dat niet.

De advocaten van de zakenman hadden om vrijspraak gevraagd. Het is nog niet duidelijk of zij in cassatie gaan bij de Hoge Raad.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl