PvdA-leider Diederik Samsom noemt het uitgelekte Vijfpartijenakkoord zorgelijk, vooral op het gebied van zorg. In een reactie op het uitgelekte akkoord van de vijf partijen zegt hij dat de maatregelen er hard inhakken bij mensen met een laag inkomen of mensen die zorg nodig hebben.

Als voorbeelden noemt Samsom de eigen bijdragen in de ggz en de overgangsregeling bij de AOW die zou worden getroffen. "Dat moet je op die manier niet doen."

Samsom is het niet met de vijf partijen eens dat de pijn evenredig verdeeld wordt. "Dat laten de koopkrachtcijfers ook zien. Die komen bovenop de slechte koopkrachteffecten van de maatregelen van het regeerakkoord-Rutte. Die gaan voor 90 procent gewoon door."

Verdoemenis

PVV-leider Wilders zegt dat het bezuinigingspakket Nederland "naar de verdoemenis" helpt. In plaats van Nederland op te bouwen, wordt Nederland afgebroken, zegt Wilders. Hij spreekt van "het slechtste nieuws van de dag".

SP-fractievoorzitter Roemer: "Dit is echt heel geforceerd en heel hard bezuinigen om het gezicht van de minister-president en de minister van Financiën te redden."

Fractievoorzitter Slob van de ChristenUnie, een van de onderhandelaars van het Vijfpartijenakkoord, wil niet uitgebreid reageren op de vanmiddag uitgelekte details van het akkoord over de bezuinigingen.

"Ik ga nu niet op allerlei afzonderlijke dingen in, die nu door De Telegraaf naar buiten zijn gekomen. We weten allemaal dat het een pakket is waar allemaal mooie dingen in zitten ten opzichte van de kabinetsperiode die we hiervoor hadden."

Eerlijk verdelen

Een andere onderhandelaar, Alexander Pechtold van D66, zegt dat "het nog geen akkoord is zolang niet alles is doorgerekend". Pechtold: "Er gaat hervormd worden, dat was voor D66 de inzet en dat de pijn eerlijk verdeeld wordt."

STER reclame