Twee uitgezette korhoenders dood

time icon Aangepast

Twee van de vijf Zweedse korhoenders die twee weken geleden werden uitgezet op de Sallandse Heuvelrug zijn dood.

Tegenover dit slechte nieuws staat dat de andere hanen mogelijk al zijn begonnen met voortplanten, zegt een woordvoerder van de Vogelbescherming.

De vijf korhoenders werden begin deze maand uit Noord-Zweden naar Twente gehaald, in een uiterste poging om de vogelsoort in Nederland te behouden.

Stress

Al snel bezweek een van de dieren aan de stress van de overplaatsing, zegt de woordvoerder. Een ander korhoen werd deze week dood gevonden. Waarschijnlijk is het gedood door een roofdier.

Met de andere korhoenders lijkt het goed te gaan. Boswachters hebben ze zien baltsen, wat erop duidt dat ze zich op hun gemak voelen. Bovendien kan het betekenen dat de Zweedse hanen al aan het paren zijn met de inheemse hennen.

Het is volgens de Vogelbescherming nog te vroeg om conclusies te trekken over het succes van het project. Er zijn plannen om volgend jaar nog eens maximaal twintig Zweedse korhoenders naar de Sallandse Heuvelrug te halen.

Kritiek

Niet iedereen is blij met het initiatief. Volgens de Faunabescherming zullen de Zweedse vogels uiteindelijk niet overleven in Nederland omdat ze niet gewend zijn aan de omstandigheden.

Bovendien is het project in strijd met internationale regels, zegt de Faunabescherming.

STER Reclame