Beau Sancy brengt 7,6 miljoen op

Aangepast

In Genève is de historische diamant Beau Sancy voor 9,7 miljoen dollar (7,6 miljoen euro) verkocht aan een anonieme bieder.

De peervormige edelsteen is meer dan vier eeuwen in het bezit geweest van Europese vorstenhuizen. De Pruisische prins Georg Friedrich bood hem te koop aan bij veilinghuis Sotheby's, omdat hij in geldnood zat.

De Beau Sancy ("mooie Sancy") werd waarschijnlijk gedolven in India. In de 16de eeuw werd de steen in Constantinopel gekocht door de heer van Sancy, die daar de Franse ambassadeur was bij de sultan.

In Nederlandse handen

De ambassadeur verkocht hem in 1604 aan de Franse koning Hendrik IV, die hem aan zijn vrouw Maria de Medici schonk. Na de dood van Hendrik werd Maria regent. Bij haar kroningsfeest droeg zij de Beau Sancy in haar kroon.

Later verkocht ze de steen aan de Nederlandse stadhouder Frederik Hendrik, die er 80.000 gulden voor betaalde.

Zijn kleinzoon Willem III, die ook koning van Engeland werd, stierf in 1701 kinderloos en liet het kroonjuweel na aan zijn neef koning Frederik I van Pruisen, die ook een kleinzoon van Frederik Hendrik was. Frederik I liet de Beau Sancy in de Pruisische koningskroon zetten.

Tegen pracht en praal

Zijn zoon Frederik II, een verlicht monarch die tegen pracht en praal was, liet de steen uit de kroon halen en gaf hem aan zijn echtgenote, die hem voortaan droeg bij bijzondere gelegenheden. De Hohenzollern, de koninklijke familie van Pruisen en vanaf 1870 ook de keizerlijke familie van het Duitse rijk, bleven de steen daarvoor gebruiken.

Toen keizer Wilhelm II aan het eind van de Eerste Wereldoorlog naar Nederland vluchtte, bleef de steen achter in het keizerlijk paleis.

STER Reclame