Het eigen risico in de zorg gaat volgend jaar naar 350 euro. Haagse bronnen melden dat dat een van de afspraken is die VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie in Den Haag vannacht hebben gemaakt met minister De Jager.

Het eigen risico is nu 220 euro. Er waren geluiden dat het zou worden verhoogd naar 400 euro, maar het wordt met 350 euro dus iets minder.

De partijen hebben gisteren een groot deel van de dag onderhandeld om het akkoord over de bezuinigingen uit te werken, dat ze drie weken geleden sloten. Om 2.10 uur kwam De Jager de fractiekamer van D66 uit om te vertellen dat ze eruit waren.

Veel andere details zijn nog niet bekend. De partijen hebben wel laten weten dat ze trots zijn. Volgens De Jager kan elke partij wel iets van zichzelf terugvinden in het akkoord: "Het bevat voor elk wat wils."

Doorrekenen

Het akkoord wordt vandaag voor doorrekening naar het Centraal Planbureau gestuurd. Het CPB zal onder meer bekijken wat de gevolgen voor iedereen zijn. Nog deze maand zal het pakket naar de Tweede Kamer worden gestuurd.

De vijf partijen hebben gisteren de hele dag onderhandeld. Daarbij heerste steeds optimisme, ook toen bleek dat het nachtwerk werd. Minister De Jager merkte daarover op dat dat bij dit soort onderhandelingen altijd het geval is.

Het akkoord bevat voor 12 miljard euro aan bezuinigingen en lastenverzwaringen. Daarmee moet in 2013 het begrotingstekort worden beperkt tot 3 procent.

STER reclame