De Mexicaanse schrijver Carlos Fuentes is dinsdag onverwacht overleden in een ziekenhuis in Mexico-Stad. Hij werd 83 jaar.

Fuentes geldt als een van de belangrijkste vertegenwoordigers van de Latijns-Amerikaanse literatuur. Zijn overlijden werd via Twitter bekendgemaakt door president Calderón, die hem onder meer omschreef als 'een universeel Mexicaan'.

Ziekenhuis

Fuentes schreef meer dan twintig romans waaronder 'De dood van Artemio Cruz', 'De Jaren met Laura Díaz' en 'De kop van de Hydra'. In 1987 ontving hij de Cervantes Prijs, de belangrijkste literaire onderscheiding van het Spaanse taalgebied. Al zijn boeken zijn ook in het Nederlands vertaald.

De schrijver werd enkele dagen geleden opgenomen in het ziekenhuis. Hij had net het manuscript van een nieuwe roman ingeleverd en vertelde zondag in een interview dat hij direct aan de volgende roman ging beginnen. Bovendien werkte hij aan enkele artikelen over Europese politiek.

Adviesgroep

Fuentes was een van de meest vooraanstaande personen in de internationale literaire wereld. Bovendien ventileerde hij altijd zijn mening over de Mexicaanse en over de internationale politiek, omdat hij vond dat intellectuelen de plicht hebben zich in het debat te mengen. In veel van zijn romans staan de geschiedenis en de politiek van Mexico centraal.

Samen met enkele Latijns-Amerikaanse ex-presidenten maakte Fuentes deel uit van een adviesgroep van de VN over de internationale drugspolitiek. Die groep pleit nadrukkelijk voor het legaliseren van drugs om een einde te maken aan het geweld in landen als Mexico.

STER reclame