De politieagenten die betrokken waren bij de filefuik vorig jaar op de A2 bij Abcoude, zijn door het OM aangemerkt als verdachten. De fuik werd in oktober opgezet om een benzinedief tot stilstand te brengen.

De verdachte reed in op de file en botste daarbij op een auto. De bestuurder van die auto kwam om het leven.

De agenten worden binnenkort gehoord. Ze worden verdacht van het veroorzaken van gevaar op de weg of het hinderen van het verkeer.

Verdachte

De Rijksrecherche heeft de zaak onderzocht en de betrokken agenten gehoord als getuigen. De officier van justitie heeft nu besloten "nadere en verdiepende vragen" te gaan stellen. Volgens het OM wordt daarmee niet vooruitgelopen op een vervolgbeslissing over vervolging of niet.

De advocaat van de verdachte van benzinediefstal vindt dat hij nu niet achter de waarheid kan komen omdat hij de agenten niet meer kan horen als getuige, maar alleen als verdachte. Een verdachte krijgt juridische bijstand en kan zich beroepen op zijn zwijgrecht. Een getuige kan dat niet.

Doodslag

De familie van de overleden man is blij met de stap, zegt de advocaat van de nabestaanden. "Zij willen dat de onderste steen boven komt en dat er duidelijkheid komt over wat er is gebeurd."

De benzinedief moet nog voorkomen. Hij wordt verdacht van doodslag en van poging tot doodslag.

STER reclame