Ruud van Nistelrooij stopt met voetballen. Dat heeft de 35-jarige Nederlander maandag bevestigd.

Zondag speelde hij zijn laatste wedstrijd, in de Spaanse competitie voor Malaga. Hij kwam een kwartier voor tijd als invaller in het veld.

De Brabander maakte als middenvelder bij FC Den Bosch zijn profdebuut. Bij sc Heerenveen, dat hem in 1997 haalde, werd zijn scorend vermogen snel duidelijk. Al een jaar later had PSV het recordbedrag van 5,5 miljoen euro voor hem over.

Dat bleek een gouden greep. Hij scoorde in Eindhoven in zijn debuutseizoen 31 keer en het jaar daarop 29 keer (in 23 duels). Een knieblessure zorgde voor een hapering in zijn carrière. Manchester United hapte in 2001 alsnog toe. 'Van the Man' was ook daar zijn geld (dertig miljoen euro) tot op de laatste penny waard.

Van the Man

Van Nistelrooij bleef vijf jaar in Manchester. Met zijn 150 doelpunten in 219 wedstrijden en 38 Europese treffers had hij een groot aandeel in de vele successen van de Mancunians. In 2001 was hij in Engeland 'Speler van het Jaar'.

Nadat hij om onduidelijke redenen uit de gratie was geraakt bij coach Sir Alex Ferguson, ging Van Nistelrooij naar Real Madrid. In het witte shirt was 'Van Gol' vooral de eerste twee jaar succesvol. Na zijn gloriejaren speelde de Geffenaar nog voor HSV en, tot slot, Málaga.

Van Nistelrooij kwam in totaal in 449 wedstrijden tot 249 doelpunten.

Oranje

Van Nistelrooij speelde zeventig keer voor het Nederlands elftal. Hij maakte 35 doelpunten voor Oranje en debuteerde in 1998 tegen Duitsland. Alleen Dennis Bergkamp (40) en Patrick Kluivert (37) scoorden vaker voor Oranje. Zijn laatste interland was in maart vorig jaar tegen Hongarije. In die wedstrijd maakte hij ook zijn laatste interlandgoal.

Pas in de loop van dit jaar liet bondscoach Bert van Marwijk weten dat Van Nistelrooij niet meer in aanmerking kwam voor de Europese titelstrijd. Van Nistelrooij had daar begrip voor. "Ik sta bij Malaga niet meer in de basis. Dan is dit de logische consequentie."

"Lichamelijk mijn grens bereikt"

Van Nistelrooij noemde zichzelf bij de persconferentie in Málaga bevoorrecht. "Ik heb veel prijzen gewonnen, zowel met mijn clubs als individueel. Het mooiste van alles was om elke dag met topspelers op het veld te staan."

De Brabander verklaarde al in februari te hebben besloten dat dit zijn laatste jaar was. "Ik heb lichamelijk mijn grens bereikt en ben blij dat ik nu nog zelf het moment van stoppen kan bepalen."

De spits sloot af met een prijs. "Het is prachtig dat ik in de laatste wedstrijd met Malaga kwalificatie heb afgedwongen voor de Champions League. Ik heb nu tijd om na te denken wat ik wil gaan doen."

STER reclame