Gezinnen zijn het komende jaar gemiddeld 160 euro meer kwijt aan gas en elektriciteit. Dat concludeert prijsvergelijker gaslicht.com.

De hoge olieprijs is een van de oorzaken. De gas- en stroomtarieven zijn gekoppeld aan de olieprijs.

De energie wordt ook duurder door de overheidsmaatregelen die zijn afgesproken in het Vijfpartijenakkoord. De btw gaat in oktober van 19 naar 21 procent en ook de energiebelasting op aardgas gaat omhoog. Daarnaast wordt een kolenbelasting van 35 euro per jaar geheven. Gemiddeld komt dat uit op zo'n 100 euro per huishouden.

Overstappen

Ook moet de consument gaan betalen voor het transport van energie naar Duitsland. Dat kost zo'n 40 euro per jaar per gezin. De Consumentenbond vindt dat niet terecht. Minister Verhagen van Economische Zaken zegt dat het door Europese regelgeving niet anders kan, maar de Consumentenbond bestrijdt dat.

De Consumentenbond adviseert gebruikers om de prijzen van gas en stroom goed te vergelijken en desnoods elk jaar over te stappen naar een andere energieleverancier. Een contract voor een jaar met vaste prijzen levert vaak de grootste besparing op, omdat er het eerste jaar een flinke korting wordt gegeven.

STER reclame