De Graafschap is gedegradeerd naar de Jupiler League.

Na de 0-0 in de uitwedstrijd tegen FC Den Bosch in de tweede ronde van de play-offs, bleef de nummer zeventien van de eredivisie thuis steken op 1-1.

De Graafschap, dat donderdag al weinig had laten zien in Den Bosch, bakte er in het eerste halfuur niets van. Tom van Weert kreeg namens de bezoekers drie dotten van kansen en de derde was raak: 0-1. Pas na de 1-1 van Yuri Rose nam De Graafschap het heft in handen en vooral Michael de Leeuw was enkele malen dicht bij de 2-1.

Na rust was het opnieuw armoe troef bij de thuisclub en de benodigde tweede treffer raakte steeds verder uit zicht.

Hopen op meer

FC Den Bosch hoopt nu op meer in de play-offs. "We spelen in de finale en dan kan alles gebeuren", zei doelpuntenmaker Van Weert. "Dit is voor ons een mooi resultaat. Nu gaan we vechten voor meer."

Met minder moeite dan verwacht bleef de eerstedivisieclub in Doetinchem overeind. "We begonnen heel goed. De voorsprong in de openingsfase was verdiend", aldus Van Weert. "Daarna kwam De Graafschap. Na de 1-1 vlak voor rust dacht iedereen dat zij het zouden afmaken. Wij zijn echter niet echt in de problemen geweest."

Onderaan bungelen

Na twee jaar op het hoogste niveau te hebben doorgebracht, is De Graafschap dus naar de Jupiler League gedegradeerd. Daarmee volgen de Doetinchemmers Excelsior op, dat vorige week al rechtstreeks uit de eredivisie was weggevallen.

Voor De Graafschap, dat vijf weken aan de staart van de eredivisie bungelde, was de dertiende plek de hoogste positie dit seizoen. De Doetinchemmers nemen afscheid van de eredivisie met zes zeges. Thuis werd gewonnen van NAC, NEC en FC Utrecht. Uit werden Roda JC, VVV en ADO Den Haag verslagen.

Mokerslag

Trainer Richard Roelofsen sprak van een mokerslag. "Dit is heel pijnlijk, voor iedereen die de club een warm hart toedraagt. We hebben niet genoeg kunnen geven. Het is een grote deceptie dat we er nu meteen uit liggen. Degradatie is een ramp, dat wil eigenlijk niemand meemaken in zijn loopbaan. Ook voor mij is dit een ongelooflijke nederlaag."

Directeur Henk Bloemers nam daarbij het woord "dramatisch" in de mond. "Dit is heel triest. Het heeft consequenties op alle gebieden. Het lijkt me logisch dat dit ook op voetbaltechnisch gebied gevolgen heeft. Het is een ramp. Gelukkig hebben de spelers een ere- en eerstedivisiecontract. We moeten de zaak nu weer bij elkaar rapen. Voor alle scenario's hadden we de plannen klaarliggen. Het scenario van degradatie lag echter onderop."

STER reclame