NOS NieuwsAangepast

Deal hongerstakers Israël nabij

Er zit enige vooruitgang in de onderhandelingen over honderden Palestijnse gevangenen in Israël die in hongerstaking zijn. Egyptische bemiddelaars praten met vertegenwoordigers van Israël en met de Palestijnen over een oplossing voor de hongerstaking, die nu bijna 4 weken duurt.

Palestijnse bronnen zeggen dat ze op korte termijn toezeggingen van Israël verwachten. Details over de besprekingen zijn niet bekend.

Rechten afgenomen

Zo'n 1600 tot 2000 Palestijnse gevangenen protesteren met hun hongerstaking tegen eenzame opsluiting, het verbod op familiebezoek, boeken en schrijfmateriaal, en de slechte medische zorg.

De gevangenen zijn veel rechten afgenomen sinds de ontvoering van de Israëlische soldaat Gilad Shalit in Gaza, 6 jaar geleden. Nu Shalit al een tijd vrij is, eisen de gevangenen die rechten terug.

De meesten van hen zijn veroordeeld voor anti-Israëlische activiteiten, variërend van lidmaatschap van Palestijnse organisaties die Israël als illegaal bestempelt, tot aanslagen op Israëliërs.

Een deel van de hongerstakers zit in administratieve detentie. Gevangenen krijgen daarbij niet te horen waarvoor ze zijn opgepakt en ze krijgen ook geen proces. De Israëlische inlichtingendienst zegt dat met openbaarmaking de veiligheid van het land in gevaar komt. Internationaal is er veel kritiek op deze vorm van hechtenis. De gevangenen eisen vrijlating.

Levensgevaar

Twee van hen, die nu ruim 70 dagen in hongerstaking zijn, zijn in levensgevaar. Thaer Halahla. kan volgens een gevangenisarts "elk moment sterven". Hij weegt minder dan 55 kilo, heeft een extreem lage bloeddruk en een trage hartslag. Ook Bilal Diab, 76 dagen zonder eten, is in levensgevaar. Beiden zijn naar het ziekenhuis gebracht, samen met twee andere gevangenen die de kritieke toestand naderen.

Halahla en Diab zouden lid zijn van de Islamitische Jihad. Ze vroegen vorige week om vrijlating bij het Israëlische Hooggerechtshof. Dat oordeelde dat de twee een veiligheidsrisico vormen voor Israël en dat hongerstaking niet het middel is administratieve detentie aan te vechten.

Een paar weken geleden verordonneerde het Hooggerechtshof vrijlating van Khader Adnan, die ook in administratieve hechtenis zat en 66 dagen in hongerstaking was. Er zitten in Israël in totaal 307 Palestijnen in administratieve detentie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl