Dortmund klopt Bayern in finale

Borussia Dortmund heeft voor de derde keer (en voor het eerst in 23 jaar) de Duitse beker veroverd.

De club, die dit seizoen al met een recordaantal punten landskampioen werd, won in de eindstrijd in Berlijn met 5-2 van Bayern München.

Dortmund kende een droomstart, want al na drie minuten profiteerde Shinji Kagawa van een fout van Luiz Gustavo. Bayern kwam via een benutte penalty van Arjen Robben langszij, maar nog voor rust nam Dortmund afstand via treffers van Mats Hummels (strafschop) en Robert Lewandowski (assist Kagawa).

Na rust werd het zwakke Bayern af en toe weggespeeld en zorgde Lewandowski voor 4-1 en ook voor 5-2 na een fout doelman Manuel Neuer. Tussendoor had Franck Ribéry nog de 4-2 binnengeknald.

Dramatisch

De nederlaag kwam hard aan bij Bayern, dat over een week in eigen stadion de Champions League-finale tegen Chelsea wacht. "We hebben geen enkele reden om ons te beklagen. We verdedigden dramatisch", analyseerde Bayern-coach Jupp Heynckes nuchter.

Zijn aanvoerder Philipp Lahm die kritiek alleen maar beamen: "Volgende week kunnen we ons zulke fouten ook niet veroorloven."

Voor Borussia Dortmund, dat in 1965 en 1989 ook al de beker won, betekende het de eerste dubbel in de clubgeschiedenis. Dat leidde tot emotionele taferelen aan Dortmund-zijde. "Dit is geweldig. De club heeft er 103 jaar over gedaan om de dubbel te winnen", stamelde Dortmund-directeur Hans-Joachim Watzke.