Wii-game voor chirurgen

tijd van publicatie Aangepast

Het Universitair Medisch Centrum Groningen ontwikkelt een game voor de Nintendo Wii waarmee chirurgen hun vaardigheden kunnen oefenen. Dat gebeurt in samenwerking met game-ontwikkelaar Grendel Games en het Medisch Centrum Leeuwarden.

De oefenapparaten die er nu zijn worden haast niet gebruikt. Ze zijn te saai. Een spannende game zal meer succes hebben, denkt het UMCG.

Oefenen

De oefeningen zijn nodig voor laparoscopische operaties. Daarbij maakt de chirurg drie gaatjes in de buik, waardoor twee tangetjes en een camera naar binnen gaan. De chirurg opereert daarna aan de hand van camerabeelden. Laparoscopie is technisch erg moeilijk. Omdat de arts zich via een scherm moet oriƫnteren in de buik, is het moeilijk om diepte in te schatten. Bovendien is het lange gereedschap waarmee de chirurg werkt niet flexibel.

Op het eerste gezicht lijkt de game niets met medische zaken te maken te hebben. Het doel is om robotjes te redden uit een diepe mijn door schroot uit de muur te boren en bruggen te bouwen. Maar de joysticks van het spel lijken veel op het gereedschap voor laparoscopische operaties. En de bewegingen die gemaakt moeten worden zijn hetzelfde als de bewegingen die nodig zijn bij laparoscopie. Zo oefent een student met het spel zijn chirurgische vaardigheden.

Uitdagender

De universiteit rekent erop dat de game uitdagender is dan de oude oefenmethodes. De eerder voor 1 miljoen euro aangeschafte simulatieapparatuur staat grotendeels ongebruikt in de hoek. Studenten vinden de apparaten saai en zijn snel op de nepoperaties uitgekeken. "Niemand heeft zin om tien keer exact dezelfde galblaasoperatie te doen", vertelt een geneeskundestudent.

Het is de bedoeling dat het spel begin volgend jaar op de markt komt. Ook de gewone Wii-speler kan zich dan wagen aan het oefenen van laparoscopische bewegingen. Het spel moet ongeveer 120 euro gaan kosten.

STER Reclame